Як зробити мило в домашніх умовах

Як зробити мило в домашніх умовах

 

Останнім часом спостерігається збільшення попиту та пропозиції мила своїми руками різних типів, як альтернатива милу, виготовленому промисловим способом. Про мило, продукт першої необхідності, який всі використовують щодня для особистої гігієни, мало хто щось знає, крім того, що воно милиться і піниться, служить для купання і може мати різний колір і запах.
Варто відзначити, що існує кілька способів виготовляти мила в домашніх умовах, вони різняться тим, що береться за основу, куди в процесі виготовлення додають ефірні масла, натуральні барвники та натуральні скраби.

 

 

Як зробити мило в домашніх умовах



Почнемо від простого до складного: 

 

  1. Варіння і подальше формування з готового промислового мила, частіше дитячого, так як воно містить найменшу кількість добавок, зазвичай використовують мило без запаху, щоб характерний запах дитячого мила не зіпсував букета ефірних масел; 
  2. Варіння мила з промислової мильної основи, яка не має ні запаху, ні кольору. Основа буває двох видів: прозора (гліцеринова) або матова (з кокосового або пальмового масла). Мильну основу можна купити в спеціалізованих магазинах;
  3. Власне варіння мила «з нуля», за традиційними рецептами, процес, що вимагає відповідної підготовки та дотримання заходів обережності, так як при виготовленні мила необхідно використовувати агресивний луг. Мило вариться з натуральної сировини: рослинних або тваринних жирів з додаванням каустичної соди або поташі, в процесі варіння жири «омиляются» і перетворюються в мило.


Нижче наводяться шість основних кроків проходження, якими Ви зможете виготовляти на домашній кухні справжні витвори мистецтва з мила своїми руками. 

1. Розплавлення основи:


Попередньо необхідно подрібнити основу: порізати на шматочки ножем або натерти на тертці. 
Плавити можна двома способами, але в обох випадках основа плавиться без безпосереднього контакту з плитою. Перший варіант: робити це в мікрохвильовій печі, другий розплавляти на водяній бані.
Секрет доброго мила полягає в тому, що нагрівання необхідно здійснювати тільки до того моменту, поки основа не розплавиться.
Ніколи не можна допускати, щоб основа нагрівалася більше ніж до 60-65 º C. Світ рекомендацій рекомендує використовувати термометр для рідин, щоб мати можливість контролювати процес. Ні в якому разі не можна доводити мило до кипіння, мило пересохне і всю роботу доведеться починати спочатку! Якщо Ви плавите основу в мікрохвильовій печі, рекомендуємо, кожні 30 сек перевіряти температуру.

2. Додавання есенцій:


Професіонали радять починати підмішувати добавки з есенцій. Тому що в більшій чи меншій мірі, вони можуть змінити колір основи, найнесподіванішим чином.
Наприклад, деякі сорти есенції кокосового горіха, призначені спеціально для мила, фарбують білу основу в рожевий колір. 
Отже, коли основа вже не піддається нагріванню необхідно ввести есенції, це можуть бути улюблені парфуми, ароматичні ефірні олії, які можна купити в аптеці, або натуральні продукти, такі, як ваніль або мед. Якщо використовуються есенції, придбані в спеціалізованому магазині і призначені спеціально для мила, то приблизна кількість - 1 чайна ложечки (5 мл) на кожні 250 грамів основи; якщо бути точніше - 2%. Якщо використовуєте харчові ароматизатори, то їх кількість можна трохи збільшити.
Майте на увазі, що аромат-справа тонка, а іноді небезпечна! Уважно читайте інструкції на упаковці ефірних олій, і вибирайте ті, які не викликають у Вас алергії.

3. Підфарбовування:


В якості барвника для виготовлення мила можна використовувати практично все, що може підказати Ваша фантазія. При додаванні харчових барвників варто враховувати, що вони знебарвлюються з часом. Є багато типів барвників, які пропонують спеціалізовані магазини. Барвник слід додавати потроху, так як при необхідності завжди можна додати колір.
Надлишок барвника - це не тільки марнотратство, а й кольорова піна, і ризик фарбуватння рушника або банного халату в невідповідний колір...

4. Інші добавки:


Якщо Ви хочете, щоб мило, зроблене своїми руками, мало зволожуючі властивості, можна додати різні рослинні олії, наприклад, мигдальну олію, олію паростків пшениці з вітаміном E, олію манго і т.д. Не варто додавати більше однієї столової ложки на 500 грамів основи. На цьому етапі також можна додати компоненти, які Ви вибрали в якості скрабу, це може бути мелена кава, цукор, мелені трави або щось інше.
Додавання занадто великої кількості олій сприяє тому, що мило виходить дуже м'яким та вологим, і в результаті не загусає. 

5. Розливання у форми:


В якості форм підійде будь яка кухонна формочка, пластикові коробочки або лоточки від сиру, масла або паштету. Також можна використовувати осередки з коробок шоколадних цукерок, формочки для льоду або дитячі пісочні формочки. Підійде що завгодно, просто озирніться по сторонах!! Щоб надалі легше було витягати висохле мило з формочок, їх варто змастити кукурудзянною олією або рідким вазеліном.
Якщо бажаєте, можете поекспериментувати, прикрашаючи Ваше мило. Світ рекомендацій пропонує використовувати формочки з якимось рельєфом, тоді в поглиблення піпеткою або пензликом нанесіть масу без барвника, після додавання фарбника в основну масу, продовжіть заповнення форми.
Як тільки мило буде розлито у форми, на його поверхні можуть утворитися бульбашки повітря. Слід заздалегідь приготувати пульверизатор зі спиртом (можна використовувати горілку). Одного натискання на пульверизатор достатньо, щоб бульбашки осіли миттєво.

6. Витяг з формочок:

 

Якщо Ви забули змастити форму, то потрібно потрудитися, щоб витягти з неї мило цілим шматком. Але якщо формочки попередньо були змащені, то після декількох днів сушки, не складе труднощів, вийняти з них мило.
Якщо виникнуть труднощі з витяганням, рекомендуємо помістити формочку на 5 хвилин в морозильну камеру (але не більше того!), Після чого обдати формочку гарячою водою, після цих нескладних процедур мило повинне легко відокремитися.

Мило готове до використання, як тільки воно затвердіє. Якщо Ви не збираєтеся в туж годину його використовувати для прийняття кращого у Вашому житті душа, варто повністю загорнути брусок в поліетиленову плівку, щоб мило не висохло.