Колючі вітаміни. Чим корисні малина й ожина

Малина і ожина дуже схожі, їх основна відмінність - колір плодів. І це не випадково, адже ці ягоди відносяться до одного сімейства. І обом родичкам є чим похвалитися!

Їжак-ягода

Так прозвали ожину завдяки її колючкам. Що ж, збирати цю ягоду дійсно непросто, але ваші зусилля обов'язково будуть винагороджені.

Ожина - чудові ласощі для тих, хто не хоче хворіти. Аскорбінки в ній в п'ять разів більше, ніж у лимоні! Ну, а якщо ви все-таки застудилися, не варто нехтувати ожиновим морсом. Адже і свіжі ягоди, і напої на основі ожини, і варення володіють жарознижуючими властивостями і виводять з організму токсини, допомагаючи швидко впоратися з інфекцією.

 

 

 

А ще, ожина по праву вважається саме жіночої ягодою. В її складі багато фітоестрогенів - речовин, схожих з жіночими статевими гормонами, тому ця ягода здатна полегшити передменструальний синдром і поліпшити самопочуття під час клімаксу. Крім того, ожина містить велику кількість антиоксидантів. Ці елементи борються з ранніми зморшками, покращують стан шкіри і уповільнюють процеси старіння.

 

Від чого лікує?

 

Ожина знижує артеріальний тиск, зміцнює серце і судини. Щоб зменшити частоту і силу нападів гіпертонії, з'їдайте по склянці ягід щодня.

Ожиновий сік допомагає відновити сили після хвороби і зміцнити запас вітамінів.

В ожині знайдені сполуки, що знижують рівень цукру в крові, тому цю ягоду рекомендують включати в меню діабетикам.

Ожина покращує засвоєння кальцію в організмі, тому тим, хто хоче мати міцні кістки і зуби, варто полюбити цю ягоду.

 

До речі

 

У народі існує повір'я, що ожину не можна збирати після Михайлового дня - 29 вересня. Вважається, що в цей день вигнаний з раю диявол впав на землю і влучив прямо в кущ ожини, зіпсувавши ягоди. Вірити чи ні - справа ваша, але до кінця вересня ожина дійсно стає несмачною, жорсткою, з великими кісточками.

В малиновику

Вітамінів у малині дуже багато. Ягоди містять неабияку порцію вітаміну А, вітамінів групи В і вітаміну Е. Один стакан свіжої малини здатний перекрити добову потребу організму в аскорбінці, крім того, в малині присутні речовини, що покращують засвоєння вітаміну С. Так само, як і ожина, малина – по праву є чудовим проти простудним засобом.  Ця ягода володіє жарознижуючим і потогінним ефектом. Причому, якщо інші ягоди позбавляються корисних речовин при варінні, то малина у вигляді варення справляється із застудою ще краще, ніж у свіжому вигляді.Такою ж дією володіють і сушені ягоди малини.

 

Колючі вітаміни. Чим корисні малина й ожина

 

Варто полюбити малину і тим, хто піклується про свою фігуру. Японські фахівці виявили в ній речовини, які розщеплюють жир і сприяють зникненню целюліту. Для того, щоб отримати цей ефект, потрібно з'їдати півсклянки свіжих ягід за півгодини до прийому їжі.

Східні цілителі часто включають малину в збори для лікування жіночого безпліддя. І це не випадково. Ягоди малини містять велику кількість фолієвої кислоти, яка покращує репродуктивну функцію у жінок.

 

Від чого лікує?

 

Малина знижує рівень шкідливого холестерину в крові, тому її рекомендують включати в меню тим, хто страждає захворюваннями серця.

Листя малини допомагає поліпшити самопочуття при розладах шлунка:  4 ложки листя малини заварюють в 400 мл окропу, проціджують і п'ють по півсклянки 4 рази на день.

Солодкі малинові ягоди корисні при стресах і депресії. Вся справа у великій кількості міді, яка покращує роботу нервової системи і допомагає впоратися з пригніченим настроєм.

 

До речі

 

Малина підвищує лібідо, як чоловіче, так і жіноче.  Вся справа у великій кількості цинку, який благотворно впливає на статеву функцію обох статей. Однак врахуйте: цинк міститься не в м'якоті, а в насінні, тому проціджені соки і пюре не підійдуть як афродізіак.

Робимо запаси

Поки ягоди малини та ожини все ще висять на кущах, має сенс зробити запаси на зиму.

Заморозьте ягоди. Для цього вам всього лише потрібно позбутися від гнилих і пошкоджених плодів, вимити ягоди, розкласти їх у поліетиленові мішки і відправити в морозилку.

Варіть варення. Щоб при варінні малина й ожина не втратили свої корисні властивості, додайте в процесі приготування в сироп стакан соку з червоної смородини. Сік додасть варенню насиченості і виконає роль природного консерванту.

Сушіть. Сушити малину і ожину теж зовсім нескладно. Ягоди ретельно перебирають, відкинувши гнилі і недозрілі, відокремлюють плодоніжки і сушать в духовці або при температурі не вище 60 градусів, періодично перемішуючи. Перед сушінням ягоди можна протягом 30 хвилин підв’ялить на сонці. Правильно і добре висушені ягоди не повинні забарвлювати руки. Зберігають їх у ящиках, паперових пакетах або полотняних мішечках в прохолодному, добре провітрюваному приміщенні, в темному місці.