Прикраса святкового столу своїми руками

Зміст:

 

Прикраса страв продуктами

Канапе як прикраса простого фуршету

Художнє різьблення по овочах і фруктам

Відео. Квілінг. Прикраса блюд

Букети з фруктів, овочів і ягід

Відео. Їстівні букети чудофруктів. Суперподарунок

Букети з цукерок

 

Сучасній господарці мало просто смачно готувати. Важливим елементом вже не тільки святкового, але й щоденного столу є прикраса різноманітних страв. Для цього використовується безліч засобів: художня різьба по овочах і фруктах, букети з різних продуктів, прикраса страв.

Прикраса страв продуктами

При прикрасі будь-яких страв важко виділити якісь правила. Тут особливо допоможе політ фантазії. Головне, щоб продукти-прикраси за смаком гармоніювали з основною стравою і доповнювали її. Тобто, безглуздо буде прикрасити салат олів'є полуницею. Йому більше підійдуть маслини, оливки, солодкий перець та інші не солодкі продукти.

 

Прикрашена риба

Не дарма ця риба потрапила на фотографію. Адже це не тільки їжа, але і справжній витвір мистецтва

 

Їстівна палітра для прикраси салатів включає велику різноманітність кольорів:

  • білий робиться з яєчного білка, редису, редьки, сиру, сметани, картоплі;
  • червоний колір можна взяти від помідора, солодкого перцю, томат-пасти, журавлини, калини, зерен граната;
  • рожевий - із соку журавлини або буряка;
  • насичений бордовий вийде з вареного буряка;
  • жовтий - з солодкого перцю, рису, пофарбованого шафраном, яєчного жовтка або зерен кукурудзи, цедра лимона;
  • помаранчевий колір робиться завдяки моркві або її соку;
  • блакитний можна зробити, пофарбувавши соком сирої червонокачанної капусти рис або тертий яєчний білок;
  • фіолетовий колір дасть сама червонокачанна капуста;
  • бузкового можна домогтися, пофарбувавши тертий яєчний білок соком сирого буряка;
  • зелений колір різних відтінків легко втілюється за допомогою зелені, огірків, оливок, солодкого перцю, пір'я цибулі;
  • чорний колір, який часто потрібен для зображення очей і носів звірів, беруть у маслин.

Канапе як прикраса простого фуршету

Крихітні бутербродики самі по собі дуже привабливі. Якщо ж до їх приготування підійти з фантазією, вони стануть справжньою окрасою столу. 
Вони можуть бути будь-якої форми. В основі, як правило, білий або чорний хліб, печиво, але може бути і шматочок сиру, запечений в духовці зі скибочкою моркви, картоплі. В солодкому канапе в основу йдуть шматочки яблука, дині.

Канапе як прикраса простого фуршету

 

На основу насаджується шпажка, на якій ще два-три продукти, які підходять до основи. Як правило, це найсмачніші і делікатесні.

Для прикраси використовується зелена цибуля, зелень петрушки, рубані круті яйця, маслини, лимон, маринований червоний перець, свіжі яблука, ягоди моченої брусниці та інші продукти. 

Художнє різьблення по овочах і фруктам

Така різьба називається карвінгом і стає все більш популярною серед домогосподарок. По суті - це створення простих їстівних скульптур з фруктів і овочів, не забуваючи про їх смачну сутність.

 

Художнє різьблення по кавуну

Карвінг це без сумніву справжнє мистецтво, якому не навчишся за 5 хвилин. Але результат вартий витраченого часу.

 

На виставках або банкетних столах можна побачити приголомшливі скульптури з кавунів, гарбузів та інших овочів і фруктів. Також, виключно декоративним, може бути і прикраса весільного столу. Однак в домашній практиці створення таких шедеврів невиправдано трудомістке. 
Домашній карвінг простіший і навіть цікавіший, оскільки на кухню в помічники завжди можна покликати дітей, а якщо щось не вийшло, воно може бути тут же з'їдено. 

 

Художнє різьблення по огірку

 

Для найпростішого карвінгу знадобиться тільки маленький ніж і чайна ложка (виймати м'якоть). Що стосується фантазії, то спочатку можна придумати ідею (візерунок, тварина), а потім під неї підбирати ідею.

 

Найпростіші приклади домашнього карвінгу:

  • шкірку апельсина з невеликою кількістю м'якоті на стінках можна використовувати як піалу або корзинку для кульок морозива;
  • розрізавши ананас з листям впоперек і вийнявши м'якоть, в нього можна накласти морозиво або салат;
  • з папайї для салатів і фруктів вирізають «човники», а також листя і квіти різної форми;
  • з дині виходить витончена корзинка для ягід або фруктового салату.

З огірка можна зробити красиву квітку для прикраси найпростішого салату. Досить нарізати огірок уздовж на найтонші пелюстки і скрутити їх у вигляді витонченої квітки. 
Красиво оформлену їжу, діти вибирають з більшою радістю, отримуючи всі необхідні вітаміни. Так само до таких овочів можна подати і пляшку, прикрашену своїми руками, вона теж буде гармонійно доповнювати стіл.

Відео. Квілінг. Прикраса блюд.

 

 

Букети з фруктів, овочів і ягід

Така прикраса святкового столу особливо сподобається дітям, буде відмінним доповненням до дитячого дня народження або весільного столу. Фруктовий букет в красивій вазі може бути навіть подарунком, особливо для жінки.

 

Букети з фруктів

Букети з фруктів це не тільки красиво, але ще і дуже смачно, а найголовніше корисно.


Навіть діти здатні самостійно виготовляти красиві їстівні букети з фруктів. Для них потрібні найпростіші інструменти - невеликий ніж і ножиці. Стане в нагоді і фантазія. 
Для виготовлення великого фуршетного букета, фігурно нарізані фрукти і цільні ягоди насаджуються на довгі загострені дерев'яні шпажки (вони використовуються для барбекю). Щоб фрукти добре трималися на шпазі, гарувати її потрібно не менше, ніж на половину шматочка фрукта або ягоди. 
До новорічного столу зараз популярні фруктові ялиночки. Найпростішу прикрасуноворічного столу фруктами можна виготовити з великого яблука, яке стане підставкою ялинки. В нього по центру встромляється велика дерев'яна шпажка, а з боків шпажки поменше і зубочистки. На все це нанизуються шматочки різнокольорових фруктів.

Відео. Їстівні букети чудофруктів. Суперподарунок 

 

Букети з цукерок

Ще одна смачна прикраса святково столу. Також може використовуватися в якості оригінального подарунка. Наприклад, дитині можна зробити подарунок у вигляді плюшевого ведмедика, який сидить в «клумбі» з квітів-цукерок. Жінці-аматорці солодощів сподобається ваза або великий келих з цукерковим букетом. Такий букетик можна піднести і начальниці, помістивши його в органайзер для канцелярських предметів. Відмінною прикрасою святкового десертного столу стане букет з атрибутами конкретного свята: ювілею, Нового року, 8 березня або народження дитини. Для цього достатньо за основу взяти підходящі квіти або гілки: лавр, сосну, мімозу або нарцис.

Букети з цукерок